Witamina A – jakie owoce ją zawierają? Witamina A jest jedną z najważniejszych witamin dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Beta karoten jest zaś jej prekursorem. W wątrobie, beta karoteny przekształcają się właśnie w witaminę A. Dlatego też warto byłoby dostarczać sobie źródeł witaminy A. Okazuje się jednak, że ta cenna witamina znajduje się w naprawdę wielu produktach spożywczych. Co ciekawe, większość z nich jest bardzo smaczna, dlatego nie powinniśmy mieć większych trudności z ich spożywaniem. Trzeba jednak pamiętać o tym, że nie zawsze będziemy w stanie dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witaminy A. Wówczas warto pomyśleć o suplementacji, która jednak powinna być odpowiednio przemyślana. Na szczęście, w aptekach i drogeriach znajdziemy mnóstwo dobrych jakościowo suplementów.
Witamina A – dlaczego jest tak ważna?
Zanim zaczniemy się zastanawiać nad tym, jak dostarczyć sobie witaminy A, warto dowiedzieć się, czemu jest ona dla nas tak ważna. Otóż okazuje się, że naturalna witamina A odgrywa kluczową rolę dla prawidłowego funkcjonowania wielu organów. Warto mieć świadomość tego, że witamina A charakteryzuje się właściwościami przeciwnowotworowymi. Zmniejsza więc szanse zachorowania na różnego rodzaju nowotwory, ale nie chroni przed nimi w stu procentach. Ponadto, witamina ta jest nieodzowna dla zachowania dobrego wyglądu skóry, włosów oraz rzecz jasna paznokci. Nie sposób zaprzeczyć temu, że osoby z prawidłowym poziomem witaminy A mogą liczyć na cerę pełną zdrowego blasku oraz na jednolity jej koloryt. Ponadto, witamina ta pozytywnie wpływa na stan błon komórkowych. Jest także nieodzowna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że witaminę A można przedawkować. Wówczas pojawić mogą się niekorzystne objawy. Znacznie powszechniejszy jest jednak niedobór witaminy A. Aby nie przedawkować witaminy A, należy przestrzegać zaleceń dotyczących jej suplementacji. Zazwyczaj znajdują się one na opakowaniu opakowania z suplementem. Jeśli będziemy przestrzegać zaleceń producenta, istnieje naprawdę niewielkie prawdopodobieństwo przedawkowania. Zawsze dla pewności można jednak oznaczyć poziom witaminy A w naszym organizmie, wykonując badanie laboratoryjne krwi.
Jakie są objawy niedoboru witaminy A?
Jeżeli zależy nam na tym, aby w naszym organizmie znajdowała się wystarczająca ilość witaminy A, trzeba zdecydować się na prawidłowo zbilansowaną dietę. Na szczęście, istnieje mnóstwo produktów spożywczych, które zawierają znaczące ilości witaminy A. Co ważne, przeważnie są to bardzo smaczne owoce oraz warzywa. Dobrym pomysłem będzie obserwacja swojego organizmu, bo wtedy łatwo nam będzie ocenić, czy występuje niedobór czy też nie. Objawy niedoboru witaminy A są dość charakterystyczne. Bardzo znamienna jest tak zwana kurza ślepota. Co kryje się pod tą dość enigmatycznie brzmiącą nazwą? Otóż kurza ślepota to nic innego jak złe widzenie po zmierzchu. Może pojawić się także problem związany z wypadaniem włosów oraz z ich łamliwością. Nie ulega wątpliwości, że niedobór witaminy A może objawiać się występowaniem kruchych paznokci, które bardzo wolno rosną. Ponadto, charakterystycznym objawem niedoboru witaminy A jest trądzik oraz wypryski skórne. Nierzadko dochodzi również do pojawienia się suchości skóry i braku jej elastyczności. Powszechnym objawem niedoboru jest również wysychanie rogówki oka. Niestety, znamiennym objawem mogącym świadczyć o niedoborze witaminy A są uporczywe biegunki. Wszystkie wymienione objawy mogą jednak równie dobrze świadczyć o jakiejś mniej lub bardziej poważnej chorobie. Trzeba mieć tego świadomość i w razie potrzeby udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. Wówczas możliwe będzie uzyskani odpowiedzi na dręczące nas wątpliwości.
W jakich owocach występuje witamina A?
Jak powszechnie wiadomo, w karoten bogate są przede wszystkim świeże warzywa oraz owoce. Warto byłoby więc przyjrzeć się temu, czy nasza dieta jest na nich oparta. Konieczne staje się również wyeliminowanie produktów, które mogłyby zmniejszać wchłanianie się witaminy A z pożywienia. W co zaś powinny obfitować nasze posiłki? Otóż przede wszystkim na naszych talerzach powinny znajdować się świeże cytrusy, a w szczególności pomarańcze. Nie powinno zabraknąć w niej również grapefruitów. Przydatne będą także soczyste brzoskwinie oraz wiśnie czy czereśnie. Jeżeli chodzi zaś o warzywa, najlepszymi źródłami witaminy A są papryka, a także pomidory. Ważne jest to, aby w miarę możliwości sięgać po świeże owoce oraz warzywa. Można miksować owoce na koktajle, a także przyrządzić na ich bazie pyszną owocową sałatkę. Nie ulega wątpliwości, że jedzenie warzyw w formie sałatek również może pomóc. Trzeba jednak pamiętać o regularności. W przeciwnym bowiem razie rezultaty niestety nie pojawią się. Najlepszym rozwiązaniem będzie więc codzienne sięganie po zdrowe produkty. Wspaniale, jeżeli będą one ekologiczne. Pamiętajmy również o tym, aby dokładnie umyć owoce oraz warzywa przed spożyciem. Mogą bowiem znajdować się na nich groźne bakterie, które mogłyby zaszkodzić naszemu zdrowiu.