Witamina C – wiele osób uważa, iż cytrusy stanowią je główne źródło. Nie wiadomo tak naprawdę, skąd wzięło się takie przekonanie. Niektórzy kojarzą, że im bardziej kwaśny owoc, tym więcej witaminy C. Jednakże jest to błędne przekonanie. Ile witaminy C mają cytrusy? Czy cytryna ma najwięcej witaminy C? Na wszystkie te pytania udzielamy odpowiedzi w poniższym poradniku.
Czym jest witamina C?
Witamina C https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-c wbrew pozorom nie została odkryta w cytrynie, a w papryce. Dokonał tego węgierski naukowiec w roku 1928, zatem nie było to tak dawna. Witaminę C nazywa się inaczej kwasem askorbinowym, a nazwa tej witaminy pochodzi od szkorbutu – choroby znanej także pod nazwą choroba marynarzy, ponieważ w związku z niedoborem witaminy C śmierć poniosło wielu marynarzy na morzu.
Witamina C to antyoksydant, który jest makroelement wykazującym działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antyagregacyjne. Witamina C chroni przed chorobami serca oraz miażdżycy, neutralizując wolne rodniki, które niszczą DNA komórek. Dzięki niej ma miejsce zwiększona odporność, wywołana dzięki znacznie zwiększonej aktywności limfocytów B oraz T. Nie bez przyczyny poleca się zatem spożywanie kwasu askorbinowego w przeziębieniu oraz grypie.
Ile witaminy C mają cytrusy?
Cytrusy nie mają wbrew pozorom najwięcej witaminy C. Mają jej mniej niż np. czarna porzeczka, dzika róża czy nać pietruszki. Zaskakujące? Ale nie oznacza to, że cytrusy wcale jej nie mają, bo mają jej całkiem sporo. Przykładowo, już jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Warto spożywać produkty bogate w witaminę C, ponieważ wzmacnia ona odporność, bierze udział w syntezie czerwonych krwinek i wpływa korzystnie na cerę, poprawiając jej koloryt. Witamina C jest silnym antyoksydantem. W białych częściach skórek owoców cytrusowych znajduje się znaczna ilość flawonoidów. Te z kolei mają wpływ na wzrost przyswajalności witaminy C. Warto zatem czasami spożywać cytrusy nie usuwając całkowicie białej, miękkiej skórki.
Najwięcej witaminy C z cytrusów na 100 g produktu zawiera pomelo, bowiem 61 mg. Cytryna natomiast zawiera 53 mg witaminy C na 100 g, pomarańcza 50 mg, grejpfrut 38 mg a limonka 29 mg. Warto spożywać te owoce, które przede wszystkim lubimy, tak aby jedzenie było dla nas przyjemnością, a nie udręką.
Cytrusy najzdrowsze zimą
Cytrusy są dostępne w Polsce przez cały rok, jednakże nie każdy wie, że latem cytryny i inne cytrusy pochodzą z Afryki, Australii oraz Ameryki. Owoce sprzedawane w zimie dojrzewają natomiast na półkuli północnej. W Polsce można najczęściej dostać hiszpańskie pomarańcze oraz mandarynki, tureckie grejpfruty oraz cytryny i izraelskie grejpfruty. Cytrusy płyną zza oceanu przez kilka tygodni, natomiast cytrusy pochodzenia europejskiego trafiają na polski rynek w ciągu 2 do 5 dni od zbioru. Cytrusy są wtedy bardziej świeże. Przed kupnem owoców warto dokładnie obejrzeć każdy owoc. Każde przebarwienie może świadczyć o chorobie lub o rozpoczętym gniciu. Najwyższą jakością wyróżniają się owoce bez wad, odbarwień i bruzd.
Jeśli nie cytryna, to co?
Do naturalnych produktów zawierających witaminę C zaliczamy przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, takie jak owoce oraz warzywa. Zawartość https://ukryteterapie.pl witaminy C jest zależna od wielu czynników, przede wszystkim od gatunku, regionu uprawy surowca czy też sposobu obróbki termicznej.
Do warzyw, które posiadają najwięcej witaminy C, zaliczamy natkę pietruszki (269 mg/100 g), paprykę, brukselkę oraz brokuły.
Jak natomiast sytuacja wygląda w przypadku owoców? Najlepszym źródłem witaminy C w owocach jest rokitnik, który zawiera nawet do 900 mg na 100 g produktu. Dużo witaminy C ma także owoc dzikiej róży, która jest coraz częściej dostępna w herbatach owocowych w połączeniu z cytryną. Dużo witaminy C zawierają także czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfrut.
Jak uniknąć strat witaminy C?
Witamina C to bardzo wrażliwa witamina na różnego rodzaju obróbki termiczne. Obróbka termiczna, na przykład gotowanie, pieczenie czy smażenie obniża znacząco zawartość kwasu askorbinowego w produktach spożywczych, które zawierają witaminę C. W trakcie obróbki termicznej na przykład gotowania straty kwasu askorbinowego mogą sięgać nawet 50 procent.
Witamina C jest zaliczana do witamin dobrze rozpuszczalnych w wodzie. W trakcie gotowania i innych obróbek kulinarnych woda wymywa spore ilości witaminy C do wywaru. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem na zachowanie kwasu askorbinowego w produktach roślinnych jest gotowanie na parze lub spożywanie surowych warzyw i owoców.
Chcąc zachować w produktach pochodzenia roślinnego dużą zawartość witaminy C warto poddać żywność kiszeniu oraz mrożeniu. W trakcie kiszenia powstaje kwaśny odczyn na drodze fermentacji, co sprzyja stabilności witaminy C. Mrożenie jest natomiast jedną z najlepszych sposobów na zachowanie świeżości owoców i warzyw, a jednocześnie bez utraty wartości odżywczych. Straty kwasu askorbinowego mogą zachodzić również na drodze nieodpowiedniego przechowywania produktów spożywczych, takich jak np. ziemniaki.
Ukryte Terapie – witaminy i suplementy |
Hasičská 551/52 |
Hrabůvka, |
22 397 91 40 |
ukryteterapie.pl |
![]() |
![]() |
Pomocne treści : |
https://www.sztamka.pl/witamina-c/ |
https://www.gcreations.pl/witamina-c/ |
https://www.katalus.pl/witamina-c/ |